Pletivo za dobre živce.

U vreme kad smo preopterećeni poslom i stres nas razdire svakodnevno pa je upotreba sredstva za smirenje drastično u porastu, evo predloga kako da smirite živce. Ne samo da ćete se osećati bolje, već možete da uradite nešto lepo i za sebe i svoje najbliže.

Heklani jastučići za igle

Ručni rad - Pletenje i heklanje postali su hit i među holivudskim zvezdama kao što su Džulija Roberts, Sara Džesika Parker, Uma Turman... Zato pravac kod mame ili bake na kratak kurs, pa makar savladali samo klot i frket, tek koliko da relaksirate prenapeti nervni sistem. U svakom slučaju bolje je, a to preporučuju i psiholozi, da štrikate i heklate nego da gutate „bensedine“.

Otklanja teške misli

Kao i svaki manuelni posao, ručni rad s koncem i vunicom dobro utiče na koncentraciju jer pažnju odvraća od svakodnevnih problema. Dok brojite petlje i menjate bod i boje, nervoza polako nestaje. Posebno zadovoljstvo je kad ugledate svojih ruku delo. Istovremeno, poklanjate sebi slobodno vreme a nemate osećaj da je protraćeno jer radite nešto korisno.

Podstiče kreativnost

Mirni pokreti koji se ponavljaju ne čine pletenje i heklanje dosadnim, naprotiv. To je veoma kreativan posao, pogotovo za one koji su već vešti. Neizmerno je zadovoljstvo napraviti nešto što ste sami osmislili. Time jačate samopouzdanje, a ukoliko se vaš rad dopadne i drugima, onda radosti nema kraja.

Greje srce

Obično naše majke i bake nisu sebi plele džempere, čarape, kape, šalove... One su to s posebnom ljubavlju radile za svoju decu i unuke. Tako i mi uglavnom pravimo odevne predmete za nama drage osobe, na taj način iskazujemo svoju ljubav i nežnost.

Vežba istrajnost

U predratnim školama, a i kasnije, obavezno se učilo vezenje, pletenje, heklanje i drugi ručni radovi. U Švajcarskoj se i danas uči pletenje, jer je to i obrazovno-vaspitna mera koja podrazumeva da se istraje do kraja kad se postavi neki cilj. Postavljanje takvog cilja može pomoći depresivnim osobama da se izvuku iz svojih problema.

Posetite našu Face book stranicu

Heklanje Hekloteka Face book