PLETENJE Osnovni bodovi

I pletenje kao i heklanje temelji se samo na dva osnovna boda, pravi i obrnuti bod. Pa ipak, preplitanjem ovih dvaju bodova, osim različitih načina izrade, nastaje gotovo neiscrpni niz različitih bodova.

Pravi bod

Pletenje pravi bodDesna igla se ubode u petlju koja se nalazi na levoj igli, kao na fotografiji, zatim se nit prebaci na desnu iglu i to odozdo nagore i izvuče se kroz osnovnu petlju koju se istovremeno smetne sa leve igle. Kada se radi pravi bod, konac uvek ostaje iza rada.

 

 

 

 

 

Obrnuti bod

Pletenje obrnuti bod

 

Desna igla se ubode u petlju koja stoji na levoj igli onako kako vidimo na fotografiji, zatim se nit nabaci na desnu iglu i to odozgo nadole i povuče se kroz osnovnu petlju koja se smakne sa leve igle. Nit ostaje ispred rada.

 

 

 

 

 

Četiri prepletena boda

Spajanjem ovih klasično rađenih bodova na najjednostavniji način, dobijaju se četiri prepletena boda, to jest veoma korisni bodovi »osnove« koji predstavljaju temelj svakog pletiva.

 

Pletenje Bod Zerse ObrnutuPletenje Bod Zerse PravoBod žerse pravo - prvi red: sve petlje raditi pravo. Drugi red: sve petlje raditi obrnuto. Tako se dobije pravo, glatko tkanje koje ima široku primenu.

Bod žerse obrnuto: to je naličje prethodnog boda i radi se na isti način. Na njemu se veoma lepo ističu pletenice, rebrasti ili neki drugi jako ispupčeni bodovi.

 

 

 

Pletenje Bod PodvezicePletenje Pirinčani BodBod podvezice: svi redovi s lica i s naličja se rade pravo. Pošto je takvo pletivo gusto i ima dva lica, bodom podvezice pletu se šalovi, pokrivači. Ako se radi nejednakim iglama, to jest jednom iglom koja se od druge razlikuje za nekoliko brojeva, dobije se veoma lepo, meko pletivo koje samo na prvi pogled izgleda složeno.

Pirinčani bod: radi se jedna petlja pravo, a druga obrnuto. U sledećem redu postupak je isti samo se prava petlja radi iznad obrnute iz prethodnog reda, a obrnuta iznad prave. Mnogo se koristi za izradu dečije odeće ili kao ukras na razvrnutom orukavlju.

Pravi uvrnuti bod

Pletenje Pravi uvrnuti bodRadi se isto kao pravi bod samo zahvatajući niti sa petlje koja se nalazi na levoj igli. Gotovo pletivo se odlikuje veoma lepim čvorićima.

Obrnuti, uvrnuti bod

Radi se kao obični obrnuti bod, to jest igla se i u ovom slučaju kreće otpozadi prema napred, samo se desnom iglom zahvata nit iza petlje koja se nalazi na levoj igli.

Pletenje Obrnuti uvrnuti Bod