Heklanje za početnike - deo 2

OSNOVNI BODOVI

Heklica se drži desnom rukom između palca i kažiprsta. Ona se, podjednako peru ili olovci, oslanja na srednji prst koji je vodi. Nit sa klupka drži se levom rukom. Ona prelazi preko kažiprsta, ispod srednjeg prsta i prstenjaka prema šaci i obavijena je preko malog prsta. Deo rada koji se uparvo izvodi stegnut je između palca i kažiprsta leve ruke.
Škola heklanja - držanje heklice i rada

 

Škola heklanja - početak radaPOČETAK RADA

Heklanje počinje omčicom. Kroz nju se provuče heklica kojom se zahvati nit sa kažiprsta (ovaj pokret se zove "navijutak na heklicu" ili seamo "navijutak"), a zatim provuče kroz omčicu. Tako je nastao prvi bod lančića.

 

Škola heklanja - bodovi i lančići

 

 

BOD LANČIĆA

Bod lančića ili naprosto lančić, radi se odozdo naviše. To je najprostiji početak svakog heklanog rada, ali služi i za izvođenje mnogih drugih bodova. Heklicom se zahvati nit i provuče kroz petljicu prethodnog boda, i tako redom sve dok se ne dobije željena dužina niza lančića koji će da bude osnova rada. Da bi osnova bila valjana, važno je da niz lančića bude pravilno izveden. Petlje ne smeju da budu ni suviše stegnute ni suviše labave. Za okrugli rad se osnovni niz lančića spaja u krug. Heklica se provuče kroz prvi lančić, namane nit na heklicu (navijutak) i provuče kroz petlju na kukici.

DVOSTRUKI LANČIĆ

Bod dvostrukog lančića je veoma dobra osnova za heklani rad. Čvršći je od običnog lančića, a može da posluži i kao ukrasni gajtan. Izradite 2 lančića, * provucite heklicu kroz prvi, navijutak na heklicu, provucite heklicu samo kroz jednu petlju, navijutak, provucite ga kroz obe petlje na heklici (završiti bod) *. Od * do * ponavljajte rako da heklicu provlačite kroz levi prethodno završeni bod, sve dok ne dobijete onu dužinu niza lančića koju ste želeli.

 

 Kompletne šeme za heklanje za početnike možete pogledati ovde

 

Heklanje za početnike deo 3

 

Vaša Hekloteka!