OSOBENI BODOVI

To su bodovi koji se pletu na neuobičajeni način, a katkad i uz pripomoć kukice ili čudotvorne »treće igle« koja mnogo olakšava izradu nekih, posebno složenih motiva. Zajedno sa skupinom bodova o kojima je maločas bila reči, oni predstavljaju osnovu svih fantazija bodova, posebno rupičastih ili ispupčenih bodova.

Izduženi bod

Ovaj Bod koji se sastoji od skupa izduženih petlji, veoma je sličan istoimenom Bodu kukičanja. No način izrade mu je sasvim drugačiji. Kao i izduženi Bod kod kukičanja, igra odlučujuću ulogu u izradi rupičastih motiva. Radi se pravo, ali kod izrade svake petlje tri puta navijajući nit na desnu iglu umesto jedanput, kako je to uobičajeno. U povratnom redu igla se ubode samo u prvi od tri navijutka i jedino se on isplete, dok se ostala dva ispuste pa tako nastane jedna jedina, veoma izdužena petlja.

Pletenje - Izduženi bod

 

Izduženi i ukršteni bod

Zanimljivom spregom izduženog i ukrštenog Boda nastao je ovaj divni Bod koga ćemo ovde opisati. Navije se Broj petlji deljiv sa 8 (osim toga još 2 za početak i kraj rada). Od prvog do devetog reda radi se Bod žerse obrnuto. Deseti red se deo radi izduženim petljama, to jest navijajući vunu tri puta kod svake petlje. U jedanaestom redu tri navijutka se opuste i petlje povuku, to jest izduže nagore, ali se ne rade. U dvanaestom redu počinje faza ukrštanja: najpre se radi peta, šesta, sedma i osma petlja, dok se leva igla drži iznad njih kako je prikazano na fotografiji, a zatim se radi prva, druga, treba i četvrta petlja i tako dalje sve do kraja reda. Onda se ponavlja bod žerse obrnuto kao od prvog do dvanaestog reda.

Pletenje - Izduženi bod druga faza

Pletenje - primena izduženog boda

Petlje izdužene kukicom

Jedna posebna vrsta izduženog boda koji deluje sasvim izuzetno i još lepše od maločas opisanog, iziskuju upotrebu kukice. Plete se obično bod žerse pravo, zatim u onom delu koji je predviđen za izradu fantazija motiva, ulazi se kukicom između dve petlje, ali tri, četiri, pet redi ispod igle, zahvata se nit koja stoji iza rada, izvlači se na lice rada jedna zamka i ona se izduži koliko je potrebno da bi se mogla preneti na desnu iglu ako bod fantazija predviđa da se napravi preneti bod, a na levu iglu ako, naprotiv, zamku treba obično uraditi. Isti izduženi bod, iako je to teže, može se plesti i bez kukice, jednostavno se pomažući desnom iglom.

Pletenje - Petlja izdužena kukicom

Bod sa bobicama

Ovo je najlepša primena petlji izduženih kukicom. Navije se broj petlji deljiv sa šest i radi se jedan deo bodom žerse pravo. Zatim se na licu pletiva počne rad bobica: između šeste i sedme petlje ubode se kukica četiri reda niže i izvuče se nekoliko zamčica koje se prenesu na desnu iglu. (Broj zamčica zavisi od debljine vune i od toga koliko želimo da bobice budu istaknute.) Zatim se sve zamčice prenesu na levu iglu, urade se kao jedna jedina prava petlja, zahvatajući ih sve zajedno. Onda se produži rad za idućih šest petlji. Naravno broj i raspored bobica se određuje po želji.

Pletenje - Bod sa bobicama

Napušten bod

To je osnovni rad na koji se nadograđuju svi uvrnuti bodovi, to jest velike i male pletenice sa dva ili više umetaka. Ako ga gledamo sa strane, procenjujući dragoceni doprinos »treće igle«, izgleda nam nimalo lak. Treća igla, naprotiv, rešava sve probleme izrade. No to treba da bude treća igla u pravom smislu reči, zatupljena i napravljena upravo kao i one druge dve igle, ani sa dva vrha i što je najvažnije, kratka da ne bi bila nespretna za rukovanje. Sva ostala rešenja, kao što je upotreba sigurnosne igle (» ziherice«), čačkalica ili igala za vunu, nisu dobra i mogu samo _da izazovu suprotan učinak.

Prava pletenica se radi na sledeći način: kada smo došli do mesta na kome smo rešili da uradimo pletenicu, polovina napuštenih petlji se ostavi na trećoj igli, isplete se druga polovina pravim bodom, zatim se vratimo napuštenim petljama, radeći ih neposredno na trećoj igli. Velika prednost treće igle sastoji se u tome što nadoknađuje trud oko prebacivanja napuštenih petlji na levu iglu. Velika je razlika u vrsti prepleta ako se petlje napuste na licu ili na naličju rada: katkad se naizmenično pribegava oboma načinima, a tada se dobija naročito lepo pletivo.

Pletenje - Napušten bod

Bobice na trećoj igli

Ovo je zaista zanimljiva primena napuštenog boda. Celo pletivo pospe se bobicama rađenim poprečno (za razliku od bobica koje su urađene pomoću kukice i koje se rade odozgo nagore). Na osnovi izrađenoj žerse bodom. obeleži se mesto gde će doći bobice kao i njihov broj. Kad dođemo do obeleženog mesta, ostave se tri napuštene petlje na trećoj igli, oko njih se deset puta obavije nit, zatim se tri petlje izravno pletu na trećoj igli, jednako pravim bodom i pletenje se produži do iduće bobice.

Pletenje - Bobice na trecoj igli